قسمتی از متن پایان نامه :
2.5.3 گزارشگری سود جامع در ایران
در ایران نیز به موجب استاندارد شماره 6 با عنوان “گزارش عملکرد مالی” تهیهی صورت سود (زیان) جامع از سال 1380 الزامی شده می باشد. طبق استاندارد شماره 6 ایران، هدف این استاندارد ملزم کردن واحدهای تجاری به انعکاس مشخص و بارز بعضی عناصر عملکرد مالی می باشد تا به درک بهره گیریکنندگان صورتهای مالی از عملکرد مالی واحد تجاری طی یک دوره کمک کند و مبنایی جهت ارزیابی عملکرد مالی جریانهای نقدی آتی برای آنها فراهم آورد. در بند 5 این استاندارد اظهار شده که سود (زیان) جامع به عنوان یک صورت مالی اساسی بایستی کل درآمدها و هزینههای شناسایی شده طی دوره را که قابل انتساب به صاحبان سرمایه می باشد، به تفکیک اجزای تشکیلدهنده آنها نشان دهد.
صورت سود (زیان) جامع از طریق (1) ترکیب اطلاعات مربوط به جنبه عملیاتی عملکرد و موارد مرتبط با آن با سایر جنبههای عملکرد مالی واحد تجاری و (2) ارائهی اطلاعاتی که همراه با اطلاعات مندرج در سایر صورتهای مالی اساسی، برای ارزیابی بازده سرمایهگذاری در یک واحد تجاری مفید واقع گردد، به اهداف گزارشگری مالی کمک میکند (استاندارد شماره 6 ایران، بند 7).
طبق استاندارد شماره 6 ایران، بند 8، صورت سود (زیان) جامع بایستی موارد زیر را به ترتیب نشان دهد:
از آنجا که صورت سود (زیان) جامع دربرگیرندهی کلیهی درآمدها و هزینههای شناسایی شده، اعم از تحققیافته و تحققنیافته می باشد، سود یا زیان خالص دوره مالی به عنوان اولین قلم در صورت سود (زیان) جامع انعکاس مییابد. این به آن معنی می باشد که صورت سود (زیان) دوره، یکی از اقلام صورت سود (زیان) جامع را به صورت کامل نشان میدهد و سایر درآمدها و هزینههای شناسایی شده، به گونه جداگانه در صورت سود (زیان) جامع انعکاس مییابد (استاندارد 6 ایران، بند 9).
همچنین، سایر درآمدها و هزینههای شناسایی شده در این استاندارد شامل موارد زیر می باشد:
در نهایت، سود (زیان) جامع سال مالی از حاصل جمع “سود (زیان) خالص دوره طبق صورت سود (زیان)” و “سایر درآمدها و هزینههای شناسایی شده” بدست میآید. تعدیلات سنواتی (مشتمل بر آثار انباشته تغییر در رویههای حسابداری و اصلاح اشتباه) حسب مورد از سود (زیان) جـامع سال مالی کسر یا به آن اضافه میگردد تا سود (زیان) جامع شناسایی شده در فاصله تاریخ صورتهای مالی دوره قبل و پایان دوره مالی جدید بدست آید (استاندارد شماره 6 ایران، بند 8 و 11).
همچنین، خاطر نشان می گردد که گزارشگری سود جامع در ایران با پذیرش رویکرد دو صورت عملکرد مالی جداگانه انجام میگردد. بر همین اساس، آغاز سود خالص دوره و اجزای آن در یک صورت عملکرد مالی ارائه شده و سپس سود خالص کل و سایر اقلام سود (زیان) جامع در یک صورت عملکرد دیگر تحت عنوان صورت سود (زیان) جامع ارائه میگردد. البته هر گاه اجزای صورت سود (زیان) جامع محدود به سود (زیان) دروه و تعدیلات سنواتی باشد، ارائه صورت سود (زیان) جامع ضرورتی ندارد. به گونه کلی، گزارشگری سود (زیان) جامع در ایران به شکلی ضعیف انجام میگردد.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
پرسش های پژوهش:
براساس مطالعات اکتشافی و مطالب مطرح شده و پرسش آغازین ارائه شده در قسمت انتهایی اظهار مسئله پرسشهای زیر قابل طرح می باشد: