قسمتی از متن پایان نامه :
2.7.1 سیر تحول نحوه ارائه صورتهای مالی
در سالهای اخیر با پررنگتر شدن “رویکرد سودمنـدی گزارشهای مالی برای تصمیمگیری مالی بهره گیریکنندگان” و توجه بیشتر به مسائل رفتاری در باب نحوهی ارائهی صورتهای مالی، شکل ارائهی صورتهای مالی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته می باشد. بر این اساس، در 1991 با در نظر داشتن مشکلاتی که در خصوص کیفیت گزارشگری و افشای اطلاعات در صورتهای مالی وجود داشت، انجمن حسابداران رسمی ایالت متحده، کار گروه ویژهی گزارشگری مالی را ایجاد نمود. در 1993 انجمن مدیریت سرمایهگذاری و تحقیقات، گزارشی را تحت عنوان گزارشگری مالی در 1990 و پس از آن منتشر نمود. محور اصلی این گزارشها نگرانی در ارتباط با کیفیت و تناوب انتشار صورتهای مالی بود. پس از این گزارش و در 15 دسامبر سال 1997 میلادی هیئت استانداردهای حسابداری مالی ایالت متحده، به مقصود تأکید بیشتر بر گسترش مفهوم سود جامع، با انتشار بیانیهی شماره 130، تهیه صورت سود (زیان) جامع را الزامی نمود. در 2001 هیئت استانداردهای حسابداری مالی آمریکا (FASB) و هیئت استانداردهای حسابداری بینالمللی (IASB) پروژههای مشترکی را در باب “نحوهی ارائهی صورتهای مالی” تعریف نمودند و به گونه مستقل به انجام آنها پرداختند؛ تا اینکه در 2004 هر دو هیئت تصمیم گرفتند این پروژه را به گونه مشترک ادامه دهند.
هر دو هیئت معتقد بودند که دستورالعملهای موجود برای ارائهی صورتهای مالی باعث شده تا درک ارتباطی بین صورتهای مالی دشوار گردد و اطلاعات مورد نیاز در صورتهای مالی گوناگون به شکلی پراکنده ارائه شوند. این موضوع به نوبهی خود منجر به ارزیابی نادرست از سلامت مالی و اقتصـادی یک واحد تجاری میگردد. پس، هر دو هیئـت، تصمیم گرفتند تا نحـوهی ارائهی صورتهای مالی را به گونهای تغییر دهند تا هم گزارشگری مالی بهتر انجام گردد و هم اطلاعات بهتری به بهره گیریکنندگان از صورتهای مالی ارائه گردد. سه مرحلهی اصلی این پروژه مشترک به صورت زیر برنامه ریزی گردید:
در دسامبر 2005 دو هیئت مطالعههای خود را برای مرحلهی اول تمام کردند. در مارس 2006، هیئت استانداردهای حسابداری بینالمللی براساس نتایج بدست آمده در مرحلهی اول، یک متن پیشنهادی از اصلاحات پیشنهادی در زمینهی استاندارد حسابداری بینالمللی شماره 1، نحوه ارائهی صورتهای مالی، منتشـر نمود. پس از در نظـر گرفتن پاسخهایی که به متـن پیشنهادی هیئـت استانداردهای حسابـداری بینالمللی داده گردید، این هیئت متن تجدیدنظر شدهای از استاندارد حسابداری بینالمللی شماره یک را در سپتامبر 2007 منتشر نمود. تجدیدنظـر در استاندارد حسـابداری بینالمللی شماره یک، ارائهی تغییرات در حقوق صاحبان سرمایه و ارائهی سود جامع را تحت تأثیر قرار داد و استاندارد حسابداری بینالمللی شماره یک را به استاندارد حسابداری مالی 130 هیئت استانداردهای حسابداری مالی آمریکا با عنوان “گزارشگری سود جامع” نزدیک نمود. تا سال 2010 هیئت استانداردهای حسابداری مالی اصلاحاتی در طبقه بندی صورتهای مالی انجام داد و در 27 می 2010 پیشنویس “ارائهی سایر اجزای سود جامع” را منتشر نمود. با وجود اینکه پیشنویس ارائهی سایر اجزای سود جامع، ارائهی این اقلام را در یک صورت عملکرد واحد پیشنهاد داده بود، اما در نهایت به دلیل مخالفتهای بسیاری که با این پیشنویس گردید، هیئت در 16 ژوئن 2011 بهره گیری از هر دو روش ارائه یک صورت عملکرد واحد و یا دو صورت عملکرد مالی جداگانه را مجاز دانست و همچنین مقرر نمود که شرکتها بایستی سایر اجزای سود جامع را با طبقهبندیها و جمعهای اصلی و فرعی مناسب در صورت سود (زیان) جامع ارائه کنند (رحمانی و میرزایی، 1388؛ فرقاندوست و علی نصر، 1388؛ IASB، 2011).
سوالات یا اهداف پایان نامه :
پرسش های پژوهش:
براساس مطالعات اکتشافی و مطالب مطرح شده و پرسش آغازین ارائه شده در قسمت انتهایی اظهار مسئله پرسشهای زیر قابل طرح می باشد: